marți, 6 iunie 2017

Mesajele pentru protecția mediului transmise de elevii Liceului Tonitza București în cadrul proiectului a„Metamorfoză urbannă” au produs emoţii puternice. B-AOPISCC a validat câștigătorii burselor





Desfăşurat în cadrul de excepţie oferit de Muzeul de  Artă  Veche  Apuseană “Ing. Dumitru Furnică-Minovici, evenimentul care a marcat prima etapă a proiectului „Metamorfoză urbană” organizat de Asociația Operatorilor și Prestatorilor din Industria Serviciilor de Curătenie și Conexe – Filiala București s-a bucurat de un succes deplin. Lucrările au fost prezentate în faţa unui public numeros, format din jurnaliști, critici de artă, reprezentanți ai autoritatilor publice și ai instituțiilor de cultură,  cu ocazia vernisajului, care a avut loc in data de 27 mai, .
Tinerii au primit provocarea şi au realizat lucrări excepţionale, practic toate prezentând o valoare artistică deosebită, având şi mesaje puternice. Iată şi câteva dintre cele care se disting şi prin denumirea lucrării: Simion Monica - "Lupta naturii", Mincu Ioana - "Parakah",, Costescu Andreea - "Lupta pentru viata", Nicu Gabriela - "O sansa vietii", Bacarjeff Elena Cristina - "Razboi impotriva noastra", Mara Verhoogt - "Paduri tropicale? Nu, ulei de palmier", Prisacari Bogdana - " Si totusi se poate!", Anghel Ana-Cristiana - "Risipa", Chiobas Constantin - "Timpul si viata",  Dobrescu Daria Irina - "Eliberare", Neacsu Bianca Cristiana - "Ne scufunfam in ceea ce suntem", Lupu Ana - "Synapse", Dumbale Oana - "Sorrow", Grecu Maria Cristina - "Eruptia Terrei".
Comisiei de jurizare formate din DORU MIHAI GIUGUL, avocat, presedintele comisiei, LUMINIȚA GLIGA, artist vizual, doctor în arte vizuale, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, ADRIANA POPESCU, director strategii culturale Teatrul Național, ARMAND STERIADI, critic de artă, CONSTANTIN CIOANCĂ, doctor muzeograf, Dr. MARIUS TIȚA, publicist specializat în arta plastică, ION DIAMANDI, jurnalist publicația România Liberă și revista Casa Mea, TEREZA ANTON, consultant artistic, coordonator program expozițional ARCUB şi MARIUS CALIN BELC, profesor doctor fizician, presedinte AOPISCC, i-a fost necesar un timp îndelungat pentru deliberare, întrucât majoritatea lucrărilor prezentau elemente care le situau în prim plan, delimitarea fiind extrem de dificilă.
Burse pentru susținerea talentului și creativității au fost acordate pentru trei tineri din cadrul Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” București..  Valoarea totală a celor 3 premii acordate de partenerii proiectului, alături de B-AOPISCC este de 12.600 lei.
Premiul I și bursa de 700 lei lunar, timp de un an, au fost acordate tânărului Matei Siminic, elev în clasa a X-a, cu lucrarea intitulată „Ce semeni, asta mănânci!”, prin care a încercat și a reușit să sensibilizeze cu mesajul „ce arunci în apă, ajunge în farfurie”.
Premiul II și bursa de 500 lei lunar, timp de 6 luni, a ajuns la tânara Loredana Slav, elevă în clasa a X-a, cu lucrarea intitulată „Supraviețuirea” a cărei mesaj puternic ne îndeamnă să conștientizăm că planeta trebuie salvată pentru ceea ce iubim. " Prin această lucrare am vrut să ilustrez sufletul unui copil care încearcă să-și salveze ursulețul dintr-un mediu cu aer poluat, cedându-i masca de oxigen, care îl ține în viață", a spus Loredana în faţa audienţei.
Premiul III și bursa în valoare de 300 lei/ trimestru, timp de un an, a fost câstigat de tânăra Andreea Miruna-Filon, elevă în clasa a X-a, cu lucrarea intitulată „Oul destinului”. Conceptul de metamorfoză a fost asociat în această lucrare cu faptul că lumea în care trăim este extrem de fragilă, așa cum este coaja unui ou, iar orice fisură poate afecta esența vieții. Personajul ilustrat își găsește echilibrul universal în poziția embrională, ocrotit de “pântecul Terrei”. "Am dorit să trag un semnal de alarmă şi să conştientizez oamenii asupra daunelor pe care le poate suferi planeta şi care pot răni viața, poate iremediabil", a spus autoarea.
Cei trei premianţi au mai primit din partea Cameleonia şi frumoase plăci ceramice decorative pictate manual cu simboluri medievale de către artizani spanioli.
Pentru abordarea ingenioasă, din perspectiva artei şi designului, cu orientare spre reciclare și colectarea selectivă a deșeurilor, toti cei 20 de elevi ai Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București implicati în proiectul „Metamorfoză urbană” au fost recompensați de B-AOPISCC și partenerii proiectului, cu o tabără de creație, organizată în perioada 20-25 iunie 2017, la Conacul din  Miclăuşeni – Iași.
Lucrările acestor elevi talentati, coordonați de doamna profesor Oana Isar, vor fi expuse pe o perioadă de o lună în cadrul Muzeului de  Artă  Veche  Apuseană “Ing. Dumitru Furnică-Minovici, unde pot fi studiate și admirate de orice vizitator, intrarea fiind liberă.
Tot aici poate fi admirată o colectie de articole vestimentare, realizate de elevii Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București – Secția Design Vestimentar, sub îndrumarea doamnei profesor Ilinca Moldovan. Această colecție de costume medievale, cu accente moderne, prezntată în încheierea evenimentului a întregit proiectul „Metamorfoză urbană” și i-a oferit o altă latură artistică de mare valoare. Tinerii au realizat ei înşişi vestimentaţia pe bază de materiale de reciclat. Tot ei au făcut şi conceput prezentarea colecţiei, inclusiv cadrul muzical, dovedind aptitudini deosebite pe diverse planuri - design, modeling, management, precum şi un excepţional spirit de echipă. A fost o adevărată paradă de fashion cu mult stil, ceea ce a adus binemeritatele aplauze din partea numerosului public.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu